fenders

De voordelen van fenders voor een boot

Je ziet ze wel eens langs een boot hangen: opblaasbare ballonachtige zakken aan de zijkanten van een boot. Maar wat zijn dit eigenlijk? Dit worden ook wel fenders genoemd. Deze hebben als belangrijke functie het beschermen van de boot tijdens het aanmeren. Ook bij het varen zit een ongeluk in een klein hoekje en door want onhandig te sturen of misschien wel door een verkeerde inschatting kan het zijn dat je iets te hard aanmeert. Dit is natuurlijk vervelend, omdat dit vaak schade veroorzaakt aan de boot, ook al is het maar een klein beetje. Door middel van fenderlijnen wordt er gezorgd dat er een soort van bumper ontstaat waardoor je natuurlijk alsnog voorzichtig moet varen, maar de impact minder groot zal zijn wanneer je per ongeluk de kade iets te hard raakt.

fenders

Door de cilindervorm en doordat ze in verschillende maten te koop zijn, zijn de fenders ideaal voor elke boot en zullen ze je niet tot last zijn. Zo zullen ze geen belemmering voor het zicht veroorzaken en zijn ze makkelijk te bevestigen. Ze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, waaronder donkerblauw, wit en zwart. Hierdoor zijn ze goed zichtbaar, maar passen ze ook goed bij de kleuren van je boot. Natuurlijk is het wel afhankelijk van het type in welke kleuren ze te verkrijgen zijn.

Juist omdat er zoveel verschillende soorten en maten zijn, kan het wat lastig worden wanneer je op zoek bent naar de juiste soort voor je boot. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de grootte van je boot. Het belangrijkste doel is natuurlijk het beschermen van de rom van de boot tijdens het aanmeren. Daarom moeten ze niet te klein zijn en dus goed passen bij de grootte van je boot. Ze zijn makkelijk op te blazen met een fietspomp, maar er zijn ook speciale compressors voor te koop. Deze zijn misschien wat handiger wanneer je veel onderweg bent met de boot of wanneer je een grote boot hebt waaraan meerdere exemplaren hangen. Houd er wel rekening mee dat je ze niet te hard moet opblazen, omdat ze dan hun werking voorbij gaan. Je dient ze ongeveer een centimeter in te kunnen drukken. Bekijk de verschillende types nu en kies de juiste voor je boot.