reddingsvesten

Het belang van goede reddingsvesten op de boot

Dit artikel gaat over het belang van het aan boord hebben van reddingsvesten op een boot. In het vervolg zullen we het hebben over vesten, waarmee reddingsvesten worden bedoeld.

Wat is het doel van een vest?

Vanzelfsprekend is een vest bedoeld om te voorkomen dat iemand verdrinkt, wanneer die in het water terechtkomt. Een vest doet meer dan de drenkeling drijvend houden, want dan kan die nog altijd verdrinken. Het vest zorgt ervoor dat het gezicht altijd boven water blijft, opdat de drenkeling kan ademen. Een vest is er voor ontworpen om een verkeerde lichaamspositie te veranderen in een betere, met een grotere overlevingskans.

KNRM

De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) krijgt jaarlijks met circa 20 gevallen te maken, dat iemand overboord slaat. In de meeste gevallen overleven die mensen dat niet. Dat kan zijn doordat iemand gewond is of geen vest om heeft of wel had, maar dat niet goed vastzat en daardoor is uitgegaan. Dat betekent dat een goed vest geen overbodige luxe is. De waterpolitie eist dat alle opvarenden een vest binnen handbereik hebben.

reddingsvesten

Soorten vesten

Bij vesten kan er onderscheid worden gemaakt tussen vesten met een gasvulling en een vaste vulling. Laatstgenoemden worden met name gebruikt door surfers en skiërs. Een nadeel is dat dit type vesten tamelijk omvangrijk is. Door de gebruikte schuimblokken wordt het bewegen voor de drager lastiger. Als dat laatste een probleem is, dan kan beter voor een opblaasbaar vest worden gekozen. Die hebben een patroon met gas, waarmee het vest wordt gevuld. Dat type vest kan halfautomatisch of volautomatisch werken. Bij een halfautomatisch vest dient de drenkeling aan een koord te trekken, waarna het gas dat opblaast. Een nadeel is dat als de drenkeling bewusteloos is, die niet aan het koord kan trekken. Een volautomatisch vest wordt vanzelf opgeblazen. Door het water wordt een zouttablet opgelost en dat stelt een slagpin inwerking en het vest wordt opgeblazen. Er bestaan jassen die dit type vest ingebouwd hebben. Dat is handig bij koud weer.